Du er her
Hjem > Debat > Svend Billesbølle sejlede jorden rundt i små sejlbåde

Svend Billesbølle sejlede jorden rundt i små sejlbåde

Forside fra bogen STORMY 2 vender hjem

HOLBÆK HAR SIN “EGEN” JORDOMSEJLER SOM HAR SEJLET JORDEN RUNDT 2½ GANG

Forside fra bogen STORMY 2 vender hjem

Og han gjorde det i en 18 fods sejljolle (der går cirka 3 fod på 1 meter så båden var cirka 6 meter lang)…

SVEND BILLESBØLLE SEJLEDE ALENE JORDEN RUNDT I EN BÅD PÅ 6-7 METER

Og han stod ud fra Holbæk Marina.
Svend Billesbølle skrev ialt 3 bøger om sin sejlture jorden rundt i sine 2 både som begge hed “STORMY”.
Dem er der en del Danske sejlere som har læst, og hvis man er Dansk sejler og interesserer sig for at sejle noget længere end en tur på Isefjorden så ved man godt hvem Svend Billesbølle er og kender hans bedrifter/har læst hans bøger.

JORDEN RUNDT I EN LYNÆS-SEJLJOLLE

Den ANDEN båd Svend B. stod ud med var en 18 fods Lynæs og ja: – Det er Lynæs ved Hundested der er tale om.

Der er tale om en såkaldt langkølet båd og den valgte Svend fordi den lange køl gav en god stabilitet og Lynæs-jollen er netop kendt for sin stabilitet/robusthed og sødygtighed.
Svend Billesbølle forstærkede båden ved “koøjerne” og andre steder…
Stormy II” er i dag udstillet på “Danmarks Museum For Lystsejlads” på Valdemars Slot på Tåsinge ved Svendborg MEN der er ikke engang et billede af båden på Museets hjemmeside…..???

SVEND BILLESBØLLE SKREV IALT 3 BØGER OM SINE JORD-OMSEJLNINGER

  1. Stormy – 4 års jordomsejling i en lille båd (1986)
  2. Stormy II: Over verdenshavene i en 18 fods båd (1991)
  3. Den sidste jordomsejling: Stormy II vender hjem (1996)

SVEND BILLESBØ VAR FRA FREDERICIA MEN BOEDE I HOLBÆK

Fra Wikipedia:
Svend Billesbølle (født 1. oktober 1923 i Fredericia – 26 Juli 2012 i Holbæk) var en dansk forfatter og langturssejler.

Billesbølle har skrevet tre bøger om sine to jordomsejlinger i bådene “STORMY 1” og “STORMY II”. Begge både var en del mindre end dem man normalt benytter til jordomsejlinger, nemlig på henholdsvis 23 og 18 fod, hvilket har gjort Billesbølle til et ikon blandt langturssejlere.

“STORMY II”, en 18 fods Lynæs jolle,var tidligere udstillet på “Danmarks Museum For Lystsejlads” på Valdemars Slot på Tåsinge ved Svendborg.

Jeg læste som så mange andre sejlinteresserede selvfølgelig Svend Billesbølle’s bøger og var/er som mange andre imponeret over hans bedrifter:

– Vi taler her om mand som sejler jorden rundt i en 6 meter sejlbåd UDEN alt muligt udstyr ombord – det var der simpelthen IKKE plads til ombord. Og så var Svend Billesbølle ikke sponsoreret af en stor TV-station/havde ikke familiære forbindelser til såkaldte “Public service” TV-stationer og der var heller ikke plads til et TV-hold ombord !

– Og der er klart at når man står ud på en jordomsejlning som har man forberedt sig så godt man nu kan, og det er stadig ingen garanti for at der ikke sker store og små uheld undervejs – og på åbent hav så er man/k nødt til at kunne fikse det selv for der kommer jo ikke lige nogen forbi med reservedele ude på det store åbne hav, og Svend B. var også ude for en alvorlig grundstødning med STORMY i Middelhavet som betød at han måtte forlade båden… (han fik den senere bragt flot og repareret den og sejlede hjem til Holbæk Marina.
Men Svend B. måtte afsted igen – denne gang i båden STORMY 2.

ENESTÅENDE SEJLERFÆRD MED KURS MOD FJERNE KYSTER – ALENE…

For selv om han ikke var født i Holbæk, så var det Holbæk han stod ud fra (Holbæk Marina) og Svend Billesbølle er med sejlerbrillerne på en sømand med heltestatus blandt sejlere og de jordomsejlninger han udførte var og bliver ENESTÅENDE…
Svend Billesbølle fik international anerkendelse fra tidsskrifter – men aldrig fra Holbæk kommune…

Han stod ud og sejlede jorden rundt 2½ gang i både mellem 6-7- meter og for det meste alene ombord og nogle gange med selskab (god ide så man ikke bliver tosset på de meget lange strækninger på flere 1000 sømil – 1 sømil er 1852 Meter).

– Uden vindror/selvstyrer var det ikke gået – for man kan simpelthen IKKE sejle jorden rundt alene med rorpinden i hånden hele tiden – døgnet rundt…

ÆRET VÆRET SVEND BILLESBØLLE

Jordomsejleren som sejlede jorden rundt 2½ gang i små sejlbåde…
Fint nok at andre gør det (og respekt for det uanset hvem og hvordan) men der er nu en ret stor forskel på at sejle jorden rundt i en dejlig stor og sikker luksusbåd, og at gøre det i små sejlbåde på 6-7 meter.

Og så at gøre det singelhand (alene) det er en bedrift som ikke kan overgås uden at det skal være en konkurrence.
Det ved de sejlere som selv sejler singel-hand bare et par timer eller dage – Båden kræver opmærksomhed og har man ikke alt muligt teknisk udstyr ombord og skal krydse imod vinden ja så er man sikkert ret træt efter bare et par timers alene-sejllads…..

“Du kan jo selv prøve med bare et par dages solosejllads”…

Så når eliten og elitens børn tager afsted mod fjerne kyster er det også en bedrift – men det kan på ingen måde sammenlignes med det som Svend Billesbølle gjorde…

HOLBÆK KOMMUNE KUNNE HAVE HAFT EN UNIK TURISTATTRAKTION

Hvis de havde forstået hvilken enestående sejler-bedrift som Svend Billesbølle udførte og havde opkøbt hans båd og oprettet et museum om Svend Billesbølle.
I stedet for blev det Danmarks museum for lystsejllads som overtog STORMY 2 og der er ikke engang et billede af STORMY 2 på deres hjemmeside…
Der har i Holbæk kommune gennem årtier været en udtalt tendens til at “vende ryggen” til havnen og byens maritime fortid – måske fordi Holbæk primært er en landkommune og der ikke er forståelse for den fantastiske attraktions-værdi med nærheden til fjorden..?

DET HAR SVEND BILLESBØLLE OG HANS ENESTÅEDE SEJLLADS FORTJENT BEDRE

“Hvis det skulle være en måde for Danmark at hædre de sejlere som har udført enestående sejlerbedrifter på så er meldingen fra Isefjorden.com at det simpelthen ikke er værdigt”…!

ISEFJORDEN.COM FORSØGER AT GIVE SVEND BILLESBØ OPREJSNING

Jeg anerkender den enestående og fantastiske sejlerbedrift som Svend Billesbølle udførte. Svend Billesbølle er derfor kommet i “Hall of fame” på internetportalen Isefjorden.com

STORMY 2 BØR BRINGES HJEM TIL HOLBÆK

Og Holbæk Kommune burde opføre et maritimt museum hvor STORMY 2 bliver udstillet.
Svend Billesbølle gav Holbæk kommune muligheden for at købe hans båd – den greb de ikke: Men hvad ved landmænd også om jordomsejlninger ?

ÆRET VÆRE SVEND BILLESBØLLE’S MINDE

Jeg nåede at takke Svend Billesbølle personligt for hans gode bøger som er præget af ærlighed om de kriser der kan opstå når man sejler jorden rundt i en lille sejlbåd.

Ejer af internetportalen Isefjorden og lystsejler
Frank Skibby Jensen

Top
Translate »